pátek 18. října 2013

Bangkok s otevřenou náručí

Na let s ruskym Aeroflotem si radsi ani nebudu stezovat - na to jsem si to cestovani az moc vysnil. Takze jen reknu, ze po 17ti hodinach cestovani (jehoz nejprijemnejsi cast byla ranni Regiojet  Zabreh - Praha :-)) jsme pristali v Bangkoku. Pracovni a oslavne povinnosti pred odletem nam bohuzel nikomu nedovolily si nasprtat vsechny mozne materialy o tomto silenem meste, takze se do mesta (hanba nam) dostavame jako naprosto neznali.


Na letisti kupujeme datove SIMky pro nase chytre pléšky za supervyhodnou "best-price-only-for-ju-ma-frend" (299Thb za 1GB dat), menime par dolaru za letistni zidackej kurz a v pohode se vlakem CityLink (cca 40Thb) dostavame do stanice Makkasan. Behem jizdy jsme dali dohromady poznatky o meste, mistech, ktera musime videt a s nezbytnou vyfasovanou mapou v ruce jsme zacali planovat nasledujici dny. Hořké to bylo zjisteni, ze venku je neprostupny slejvak a predpoved na nasledujici dny pro Bangkok a cele pobrezi Thajska se nese v podobnem duchu. Nasledna podivana na zatopenou krizovatku nam to trochu vynahradila a pripomnela nam, ze jsme v Asii a je potreba si zvykat :-)



Kupodivu diky vychytane mestske doprave v Bangkoku se dostavame suchou nohou o nekolik km dale do obriho nakupniho strediska Siam Paragon, kde je jeden z vyhlasenych Food Courtu v Bangkoku. Zkratka tu sezenete na jidlo v podstate cokoli v okruhu nekolika desitek metru, neni se potreba bat o vnitrnosti (na taliri ani v tele), ale najite se za cca 2-3x vice penez nez na ulici. Na poulici gastroporno vsak dojde pozdeji, takze bereme za vdek trochou toho a onoho (fakt nevim nazvy a nase prvni volba jidla nedopadla vubec stastne :-) a kvuli rostouci unave po ceste se poustime do hledani bydleni. Booking doporucuje mimojine hotel Nasa Vegas. Ten je hned u stanice CityLinku Ramkhamhaeng a patri k pomerne drahym hotelum - nam se vsak dari bookovat za 250Thb (140Kc) na noc na osobu (standardni cena cca 750-1000 kachli za noc) a dostava se nam na mistni pomery az nadmerneho luxusu, coz bohuzel tezce podryva moje pripravne reci k ostatnim ucastnikum zajezdu o krysich dirach, ve kterych budeme v Asii bydlet :-) Cesta byla narocna, takze odpoledni spanek prijde vhod a kdyz se probereme jeste navecer, vyrazime do ulic....

...coz se stalo a po odmitavem postoji k pohodlnemu, ale nudnemu taxi ("to neni ten jakoze hardkor vole rozumis") se chystame do China Town - stareho mesta ve vychodni casti. Vyrazime SkyTrainem v podstate od hotelu do stanice Phaya Thai. Jedna se o prestupni stanici temer vseho na vsechno a my se jako spravni turisti vydavame Tuktukem az k vyhlasene Khao San Road v China Townu. Do smlouvani se teprve musim dostat, takze cena tuktuku srazena z 300Thb (haha) na 120Thb me uspokojuje, prestoze vim, ze by mela byt spis jeste polovicni. Holt kdyz se na tu castku skladame 4, cloveka to tak nepali..
Na Khao San Road najdete perfektni chaos, ktery nejakym zazrakem funguje a nabidne nocni zivot, hromady jidla, piti, lidi, zabavy, hluku, nabidek sex-show s pingpongovym mickem a dalsi vymozenosti. Ty holky, ktere frndou hraji na trumpetu a o kterych se na kazdym blogu pise jsme ale bohuzel nepotkali :-))

"Nekontrolujeme obcanky" v nazvu baru :)
Pad Thai s kurecim a vajcem ze streetfoodu.



Po skvelem jidle a par drincich se vracime na hotel na porci poradneho odpocinku a zjistujeme, ze ti kluci se sbijeckou PRIMO pred okny hotelu pracuji na 3 smeny. Jedine stesti, ze kazdych 45 minut je aspon na chvili prehlusi projizdejici vlak... Welcome to Bangkok B-)

Originalni nazev mesta je: Krung Thep Maha Nakhon Amorn Rattanakosindra Mahindrayutthaya Mahadilokpop Noparattana Radchhani Burirom Udom Rachnivet Mahastan Amorn Pimarn Avatarn Satit Sakututtiya Vishnukarm Prasit (Vzkaz pro Jiriho C.: jestli se ten nazev do meho navratu naucis, mas u me dokoncerocni prisun piva zdarma :-))

PS: jestli chcete, abych psal mene obsahle, klidne mi v komentarich poslete jednoho bludišťáka...fakt je ten, že chci zápisky použít pro případnou příští cestu, kdyby vedla Bangkokem. Paměť na názvy, ceny nebo místa mi moc neslouží.. :-)

2 komentáře: